Неділя, 21.12.2025, 13:18

Путівник рибака.

Меню сайту
 
Головна » Статті » Кухня рибака [ Додати статтю ]

Як правльно приготувати таранку?

  • Зазвичай в’ялена риба асоціюється з воблою або таранею. Так називають поширену майже у всіх водоймах плотву. Що ж, навіть серед гурманів є любителі в’яленої плотви, які, смакуючи солонувату ніжну м’якоть, охоче вибачають їй костистість. В’яленою рибкою люблять ласувати і старі, і діти, вона делікатесний продукт для любителів пива, а для бабусь та їх онуків риб’ячий хвостик часто замінює льодяник. 
Готуємо таранку
"Робити таранку” (тобто просто в’ялити) можна не тільки з плотви-тарані, але і з будь-якої іншої риби. Для того, щоб рибу добротно і смачно пров’ялити, потрібно знати зовсім нехитрі прийоми засолювання, вимочування і витримки улову на вітерці. Що це за прийоми? У чому їх родзинка? Рибу для в’ялення солять сухим або мокрим способом. При сухому способі рибу пересипають сіллю,  потім так само насипають шар солі зверху і так залишають. При мокрому способі на укладену в посудину рибу, яка пересипана сіллю, кладуть гніт.

Рибу можуть солити і в готовому розсолі (тузлук). Концентрація солі в ньому повинна бути такою, щоб не тонуло сире яйце. Для засолу краще всього використовувати сіль крупного помелу. Дрібна сіль може "обпалити” рибу – утворити скоринку, через яку розсолу не вдасться проникнути в м’ясо. Стверджують, що риба набуває більш ніжний смак, якщо в сіль додати цукровий пісок (на 1 кг солі столову ложку цукру). Для засолювання риби підходить емальований посуд, діжки, щільні ящики, ємності з нержавіючої сталі. Не годяться оцинковані тази і відра, пластмасові ємності для технічних потреб. На риболовлі рибу можна солити в поліетиленових мішках, зариваючи їх у землю. Горловину залишають відкритою, поклавши зверху гніт. Пересипану сіллю рибу набивають в бавовняні мішки, які заривають у землю (десь на метр).

Дрібна риба (бички, верховодка) просолюється за добу – півтора, час засолювання середньої рибки – від двох до чотирьох діб, велика риба лежить в солі в залежності від температури тиждень-два. Рибу вагою до півкілограма можна солити і непатраною, у більш великої риби нутрощі видаляють. Оброблену рибу натирають сіллю, яку набивають також в зябра і всередину через розріз. У великої риби вагою більше 1,5-2 кг  додатково роблять  поздовжній розріз на спинці, куди також засипають сіль.

Коли сіль зробить свою справу, рибу виймають з розсолу і ретельно прополіскують у чистій воді. За твердженням деяких знавців, риба повинна відмочуватись стільки часу, скільки знаходилася в розсолі, проте на мій погляд це забагато, вистарчить кілька годин.  Відмочують рибу в проточній воді або в  свіжій прохолодній воді, яку часто міняють.

Рибу краще всього в’ялити в тіні на вітерці або протязі. Можна трохи потримати її на сонці, щоб швидше висохла, але потім все одно помістити в тінь. Найкраще в’ялити на гачках з нержавіючої дроту. Найчастіше ж рибу через очниці нанизують на дріт або шнур. Щоб тушки не переміщалися по шнуру і не стикалися один з одним, шнур протягують через очі двічі. Я бачив, як цим способом рибу (штук по п’ять) нанизували на обривки шнурів, які звисали з дроту, натягнутого між деревами. При найменшому подиху вітерця риб’ячі гірлянди погойдувалися, і тушки крутилися навколо шнурів. Тим самим, як пояснив рибалка, риба пров’ялюється швидше. З цією ж метою зазвичай в черево вставляють палички-розпірки. Перед вивішуванням зяброві кришки відкривають і трохи заламують. В цьому випадку зябра швидко підсихають.

Вивішувати рибу краще ввечері, щоб вона за ніч трохи підсохла і не приваблювала мух. Від настирливого крилатого племені, яке є справжнім бичем для вивішеної риби, майструють різноманітні конструкції – марлеві укриття. Перед вивішуванням деякі хвилин десять витримують рибу в розчині оцту – на відро води 50 г оцтової есенції. Оцет, як стверджують знавці, відлякує мух. Правда, при цьому страждає смак риби. Краще вже змащувати голови соняшниковою олією.
Категорія: Кухня рибака | Додав: ARNI (18.02.2014)
Переглядів: 1518 | Теги: приготовити таранку, Таранка, тарань, таранка для новичка | Рейтинг: 0.0/0

 

Варто переглянути


[Ловля карпа]

[Ловля карпа]

[Ловля карпа]

[Ловля карпа]

 

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входа
 
Теги
Короп акваріум про карп рибалка карась Караси карась золотий на укр рибалка на телефон капр ловля картопля на бульбу карп ловля коропа Calendar легенда рибалки ловля на пружину на нокіа скачати зловити карпа на поплавок ловля карася карась на поплавок зимові удочки зимова рибалка рибалка на льоду риболовля зимою приготовити таранку Таранка таранка для новичка тарань вялена риба кухня рибака страви ловля На дні озера карпа річка дністер сазана карп на горох ловля коропа на горох весна ловля карпа короп навесні ловля карпа весною карп влітку ловля карпа літом какрась карась в засос Власний ставок догляд за власним ставком свій став ставок на присадибній ділянці риба риба нашого регіону краснопйорка про жерех бєлий амур білий амур зловити карпа знаряддя як зловити карп де сісти для ловлі какпа ловля какрпа місце для карпа кльво риби кльов погода Вузли для рибалки привязати гочок поведінка Кормушка ловля карпа ловля карпа на кормушку ПРУЖИНА ловля капа ловля карпа на пінопласт лошарик ловля донка для карпа карп на донку ловля карпа но донку жара і карп карп у спеку кльов карпа у спеку макуха і карп макушатник ловля карпа кукурудза ловля карпа на кукурудзу де ловити карпа кльов карпа місце ловлі підгодовка підгодовка місця лещ Ловля леща ловля леща на фідер прикормка саморобна підготовка до рибалки ловля на опариш наживка опариш